Analyse: Børn har ikke
del i verdens fremgang

Hjem » 1 ud af 12 børn vokser op med udsigt til en værre fremtid end deres forældre

1 ud af 12 børn vokser op med udsigt til en værre fremtid end deres forældre

Skrevet 17. nov 2017 af Julie Troldborg

I anledning af Børnenes Dag 20. november offentliggør UNICEF to analyser, der viser, hvordan verden ser ud for børn – og hvordan børn ser verden – anno 2017.

180 millioner børn vokser op med udsigt til at få en værre fremtid, end deres forældre havde, da de var børn. De er i større fare for at leve i ekstrem fattigdom, stå uden uddannelse eller blive udsat for dødelig vold.

Det viser en analyse, som UNICEF offentliggør på Børnenes Dag den 20. november, FN’s Børnekonventions fødselsdag, som markeres i over 130 lande verden over.

 

Tilbagegang i flere lande

Analysen fastslår, at antallet af mennesker, der lever for under 1,90 dollar om dagen er steget i 14 af verdens lande, primært på grund af uro og konflikt. Samtidig er der færre børn, der kommer i skole i 21 lande på grund af økonomisk krise, konflikter og befolkningstilvækst. Det er også blevet farligere at være barn i syv lande, hvor der er en stigning i antallet af unge under 19 år, som mister livet på grund af vold.

”Verden oplever fremgang på så mange parametre, men den her analyse viser, at der er en meget stor andel børn og unge, som ikke har del i den fremgang. Tværtimod. Det er flovt, og det er forstemmende, at der i 2017 er børn, der skal have udsigt til et dårligere liv, end deres forældre havde som børn. FN’s Verdensmål har meget fokus på ulighed, så viljen til at give alle de her børn nogle bedre fremtidsudsigter burde være til stede,” siger Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.

 

Børnene bekymrer sig om terror, vold og uretfærdighed

UNICEF har samtidig lavet en undersøgelse blandt mere end 11.000 børn og unge i alderen 9-18 år i 14 lande (Brasilien, Indien, Japan, Kenya, Malaysia, Mexico, Holland, New Zealand, Nigeria, Egypten, Sydafrika, Tyrkiet, Storbritannien og USA), som kortlægger, hvad der bekymrer dem mest:

  • Børnene i alle lande angiver terrorisme, dårlig uddannelse og fattigdom som de største udfordringer, de synes, verdens ledere skal tage hånd om.
  • I alle lande er vold den største bekymring for børn. 67 procent bekymrer sig ’meget’.
  • Omkring 4 ud af 10 børn bekymrer sig ’meget’ om den uretfærdige behandling af flygtninge- og migrantbørn i verden.
  • Næsten halvdelen af børnene stoler ikke på, at ’deres voksne’, inkl. verdens ledere, træffer beslutninger, der er gode for børn. I Brasilien er det hele 81 procent af børnene, der siger dette.

Støt UNICEFs arbejde for alle verdens børn

støt nu