Gentofte Kommune
bliver UNICEF By 2018

Hjem » Gentofte Kommune bliver UNICEF By 2018

Gentofte vil samle ind til børn og unges rettigheder i Grønland

Skrevet 30. okt 2017 af Mads Nørgaard-Larsen

Gentofte Kommune vil hele næste år samle penge ind til UNICEFs arbejde for børn og unges rettigheder i Grønland, og alle kommunens borgere, virksomheder og foreninger kan bidrage.

Efter nytår kan Gentofte kalde sig UNICEF By 2018. Det står fast efter kommunalbestyrelsen mandag aften valgte at tage imod UNICEF Danmarks invitation til at blive den næste UNICEF By.

Udnævnelsen indebærer, at kommunen i 2018 sætter sig i spidsen for, at foreninger, borgere og kommunen gennem forskellige aktiviteter indsamler penge til et særligt formål og samtidig beskæftiger sig med børns rettigheder.

Medlemmer af NAKUUSAs børneråd. I hele 2018 samler Gentofte Kommune bl.a. ind til et børneråd i Østgrønland

Medlemmer af NAKUUSAs børneråd. I hele 2018 samler Gentofte Kommune bl.a. ind til et børneråd i Østgrønland

Det samler Gentofte ind til

Indsamlingsformålet i Gentofte bliver gennem samarbejdsprojektet NAKUUSA at styrke grønlandske børn og unges vilkår og rettigheder via en kampagne, der har fået arbejdstitlen “Giv Grønlands børn en stemme!”. NAKUUSA er et samarbejde mellem UNICEF Danmark og det grønlandske selvstyre, der handler om at oplyse grønlandske børn om deres rettigheder ifølge FN’s Børnekonvention og om at inddrage dem i løsningen af spørgsmål, der handler om børn.

Behovet i Østgrønland er stort, og bag beslutningen om at fokusere på grønlandske børn ligger desværre det faktum, at næsten 30 % af de grønlandske børn og unge oplever symptomer på posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), som følge af omsorgssvigt samt fysisk og psykisk vold.

 

Indsamlingen skal blandt andet bane vejen for

  1. Etablering af et børneråd i Østgrønland, der lokalt og nationalt skal styrke østgrønlandske børn og unges stemmer som demokratiske borgere
  2. Uddannelse af lærere i Østgrønland i FN’s Børnekonvention
  3. Udarbejdelse af et landsdækkende undervisningsmateriale med fokus på minoriteter for at mindske stigmatisering og marginalisering blandt børn og unge, der lever på Grønlands østkyst.

Gentoftes borgmester, Hans Toft, glæder sig over udsigten til, at hele kommunen kan samles om at være UNICEF By i 2018:

“Som kommune kan vi være både glade og stolte over den tillid, som UNICEF Danmark viser os. Det er en unik mulighed for at støtte op om UNICEFs arbejde for grønlandske børn og unges rettigheder på Østgrønland”, siger Hans Toft, og fortsætter:

“Gentofte er i forvejen venskabsby med Tasiilaq på Østgrønland, og mange skolebørn og familier har gennem årene åbnet deres hjem for grønlandske skolebørn, der kommer på udveksling. Hvert år sender vi samtidig elever på genvisit den anden vej. Som UNICEF By får vi en enestående mulighed for, at endnu flere i vores kommune kan være med til at hjælpe de grønlandske børn og unge”, siger Hans Toft.

Gennem hele 2018 vil der blive samlet penge ind. Det vil ske i forbindelse med arrangementer, som Gentofte Kommune koordinerer – fx GentofteNatten og Kultur og Festdage. Men også begivenheder, som borgere, foreninger eller virksomheder står i spidsen for.

 

Et godt samarbejde

I UNICEF Danmark er man meget glad for, at Gentofte vil være med til støtte arbejdet i netop Grønland:

“Her i UNICEF arbejder vi for, at alle børn skal kende deres rettigheder, blive hørt og have et godt liv. Med Gentofte Kommunes støtte kan UNICEF for første gang nå børn i Østgrønland og arbejde endnu hårdere for Grønlands børn, siger generalsekretær i UNICEF Danmark”, Steen M. Andersen.

Sideløbende vil kommunen bruge anledningen til at sætte fokus på FN’s Børnekonvention på daginstitutioner og skoler. Det forklarer direktør for Børn og Skole, Kultur, Unge og Fritid, Torben Frølich:

“Børn og unges demokratiske rettigheder og rettigheder som mennesker og individer er i forvejen et vigtigt tema på vores skoler og i daginstitutioner. Så det, at vi er UNICEF By bliver endnu en læringsplatform, hvor vi meget konkret får mulighed for at støtte børnene i Østgrønland. Samtidig er det en fantastisk mulighed for hele kommunen til at samles om et godt formål”.

Gentofte Kommune er sekretariat for indsamlingen – eller en UNICEF-ambassade, som der er tradition for at kalde det – hvor borgere, virksomheder, institutioner og andre kan henvende sig med gode ideer og konkrete initiativer.

Gentofte som UNICEF By 2018 vil blive markeret ved et officielt åbningsarrangement i januar.