Børn og unge får ofte
de bedste idéer!

Hjem » Børn og unge får ofte de bedste idéer!

Børns meninger er vigtige

Skrevet 28. september 2017 af Julie Troldborg

UNICEF er ikke bare for børn. UNICEF er også med børn.

Vi vil gerne høre, hvad børn har på hjerte. Ikke kun, fordi det står i FN’s Børnekonvention, at de har ret til at blive hørt. Men også fordi deres meninger er vigtige for os og virkelig kan rykke noget. Børn er faktisk ofte dem, der har de bedste og mest kreative idéer!

I Zambia går de unge forrest i kampen mod klimaforandringer

Det er Zambia et glimrende eksempel på. Her har UNICEF over de seneste år været med til at uddanne over 1.300 unge klimaambassadører i alderen 11-17 år.

Ambassadørerne har fået viden og redskaber til at nå ud til over 1 million mennesker i deres respektive lokalsamfund med budskaber om, hvordan de i fællesskab kan bekæmpe klimaforandringer og leve med konsekvenserne af dem.

Det er nogle fantastiske unge mennesker, der er dybt engagerede og laver alt muligt lige fra at oprette klimaklubber på deres skoler, arrangere træplantningsdage og genbrugsdage i deres landsbyer til at mødes med politikere og påvirke prioriteringer og lovgivning.

Nu kan børnene komme i skole uanset vejr

For eksempel var det unge klimaambassadører, der fik idéen om at bygge en ’flydende’ skole. Den vestlige del af landet ligger nemlig under flere meter vand i regntiden. Børnene kan kun komme i skole ved at sejle op til 20 km i hjemmebyggede kanoer – hvis ellers klasseværelset ikke ligger under vand.

Den 24. juli 2015 blev idé til virkelighed. Den ’flydende’ skole, som er finansieret af UNICEF Danmark og Helsingør (UNICEF BY i 2012), blev indviet, og vicepræsidenten i Zambia kom og klippede snoren over. Skolen er bygget på en lille kunstig ø, så den bedre kan modstå oversvømmelser, og der er anlagt små broer, hvor børnene kan fortøje deres både, så de kan komme i skole, selvom området er oversvømmet. Skolen har betydet, at 44 procent flere børn nu møder op og får undervisning.

Zambianske skolepiger UNICEF/2016/Schermbrucker

Zambianske skolepiger smiler til kameraet.
© UNICEF/2016/Schermbrucker

Med på klimatopmøde i Paris

Klimaambassadørerne har også markeret sig uden for Zambia. Op til klimatopmødet i Paris i 2016 gav 350 klimaambassadører input til Zambias regering. Og under selve topmødet deltog den 18-årige klimaambassadør Andozile Simwinga som del af regeringens delegation. Han er dybt dedikeret til sin rolle som klimaforkæmper.

”Siden januar 2015 har jeg arbejdet med de andre ambassadører om at plante 3.000 træer for at forebygge klimaforandringer og øge bæredygtigheden i vores lokalsamfund. Jeg glæder mig til at gøre endnu mere godt for vores klode,” siger han.

Hjælp UNICEF med at bekæmpe at børn rammes af klimaforandringer

Støt nu