Unge på flugt
bliver udnyttet

Hjem » 8 ud af 10 unge har været udsat for udnyttelse på flugtruten over Middelhavet

8 ud af 10 unge har været udsat for udnyttelse på flugtruten over Middelhavet

Jo yngre man er, jo større risiko er der for, at man bliver udsat for blandt andet vold, tvangsarbejde eller seksuel udnyttelse.

Børn og unge på flugt er i særligt høj risiko for at blive ofre for trafficking, misbrug eller andre former for udnyttelse. Det viser en ny rapport fra UNICEF, som er blevet til i samarbejde med International Organization for Migration (IOM).

Af rapporten fremgår det blandt andet, at jo yngre man er, jo større risiko er der for, at man bliver udsat for blandt andet vold, tvangsarbejde eller seksuel udnyttelse. Antallet af børn og unge på flugt er næsten fordoblet i løbet af de sidste ti år, og ifølge den nye rapport rejser mere end 75 procent af børn og unge alene på Middelhavsruten.

UNICEF/2017/Romenzi

Diane fra Nigeria er gravid med tvillinger. Selvom hun kun var et barn, blev hun tvunget ud i prostitution da hun ankom til Italien via Middelhavet fra Lybien. Hun står i et hjem, der bliver kørt af en italiensk NGO, hvor hun får husly og hjælp.
© UNICEF/2017/Romenzi

Undersøgelsen giver et unikt indblik i de forhold, som flygtninge går igennem. Den fortæller os, at børn og unge på flugt er i ganske høj risiko for at opleve nogle forfærdelige ting på deres vej til Europa.
Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark

Hudfarve spiller en stor rolle

Rapportens resultater viser, at hudfarve er en særligt afgørende faktor. Risikoen for at blive udsat for misbrug eller udnyttelse øges markant, hvis man er ung og på flugt og har mørk hudfarve.

Mere end 80 procent af de unge flygtninge, som har deltaget i undersøgelsen og kommer fra afrikanske lande syd for Sahara, har været udsat for en eller anden form for udnyttelse. For flygtninge, som kommer fra andre dele af verden, er antallet en anelse over halvdelen.

Herudover spiller det også en rolle, om man har en eller anden form for uddannelse, og om man rejser med en gruppe eller er uledsaget.

Særlig beskyttelse til sårbare unge på flugt

UNICEF er til stede både i de lande, som flygtningene rejser fra og kommer til, og forsøger at afhjælpe situationen ved at påvirke på politisk niveau, lyder det fra generalsekretær Steen M. Andersen.

”Vi opfordrer til, at man i højere grad indfører særlige foranstaltninger for børn og unge, så de ikke bliver anbragt i fængselslignende forhold eller bliver fjernet fra deres familie. Desuden opfordrer vi til, at man i højere grad arbejder på, at disse situationer slet ikke opstår, så man som barn eller ung slet ikke behøver at flygte, ” siger han.

Ifølge rapporten er mere end 20 procent af den samlede gruppe af flygtninge på Middelhavsruten i alderen 14-17 år.

Download

Læs rapporten "Harrowing Journeys"

Download

Hjælp UNICEF med at beskytte børn på flugt

Støt nu