Flere har fået adgang til
rent drikkevand

Hjem » Flere har fået adgang til rent drikkevand

91 procent har adgang til rent vand

Aldrig før har så mange mennesker haft adgang til rent drikkevand. Helt specifikt omkring 2,6 milliarder flere, end det var tilfældet i 1990.

Allerede i 2010 nåede verden 2015-Målet om, at 88 procent af verdens befolkning skulle have adgang til rent vand. Og nu, hvor vi er i 2015, er andelen altså oppe på 91 procent, viser rapporten ’Progress on Sanitation and Drinking Water: 2015 Update and MDG Assessment’, som UNICEF og WHO offentliggør i dag.

“Alle børn har ret til et sundt liv, hvor de ikke bliver syge af det vand, de drikker. Derfor er det en utrolig positive nyhed, at det er lykkedes at få alle fra regeringer til lokalbefolkninger, til at forstå, hvor vigtigt det er med adgang til rent vand. Ikke mindst i de områder, hvor børnedødeligheden er højest,” siger UNICEF Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen og peger på, at der dagligt dør halvt så mange børn af diarré forårsaget af urent vand og dårlig hygiejne sammenlignet med for 15 år siden.

Når adgangen til rent vand og ordentlig sanitet ikke er ligeligt fordelt, svigter vi de fattigste og mest udsatte børn og familier. Det er derfor primært her, indsatsen skal lægges de kommende år.
Steen M. Andersen, Generalsekretær i UNICEF Danmark.

Kun 68 procent har adgang til ordentlig sanitet

Hvis det tal skal yderligere ned, er det afgørende, at flere får adgang til ordentlig sanitet. Her er der nemlig knap så stor fremgang som på vandromådet. I dag har kun 68 procent af verdens befolkning adgang til ordentlig sanitet. Det er 9 procentpoint under 2015-Målet, som ligger på 77 procent.

Globalt har 1 ud af 3 mennesker (2,4 milliader) ikke adgang til ordentlig sanitet. Blandt disse har hele 950 millioner mennesker slet ikke noget toilet.

 

Store forskelle på land- og byområder

Nogle lande har virkelig rykket sig trods stor fattigdom, for eksempel Etiopien, mens andre lande som Indien og Nigeria stadig sakker langt bagud. Gældende for alle lande er dog, at der er store forskelle på land- og byområder.

“Når adgangen til rent vand og ordentlig sanitet ikke er ligeligt fordelt, svigter vi de fattigste og mest udsatte børn og familier. Det er derfor primært her, indsatsen skal lægges de kommende år,” siger Steen M. Andersen.

 

Skrevet d. 30. juni 2015.

vand congo unicef vandpost rent drikkevand

Glade børn henter rent vand fra en vandpost bygget af UNICEF i landsbyen Tshibambula i DR Congo.
© UNICEF/2017/Dubourthoumieu

Hjælp UNICEF med at sikre rent vand

Støt nu