UNICEF Danmark for alle verdens børn støt børnene nødhjælp

Biblioteksbøger giver belastede børn nyt håb

Hjem » Biblioteksbøger giver belastede børn nyt håb

Skrevet 29. okt 2013 af UNICEF Danmark

Forestil dig at vokse op i et fattigt og farligt slumkvarter, hvor du hver dag hører lyden af pistolskud og politisirener.

Sådan er livet for Sadrac på 13 år. Han bor sammen med sin familie i Cité Soleil, et af de mest trøstesløse og belastede slumkvarterer i Port-au-Prince i Haiti. Han lever uden rindende vand og elektricitet og uden den ro og tryghed, ethvert barn bør have.

Skyderier i kvarteret hver dag

”Mit liv er ikke så dårligt. Og mit liv er ikke så godt”, vurderer han selv og tilføjer ”fordi der er skyderier i kvarteret næsten hver dag. Og fordi jeg kommer fra en meget fattig familie. Derfor er det ikke så godt og ikke så dårligt”.

Men takket være et særligt projekt behøver Sadrac ikke længere også leve uden håb om en bedre fremtid. Projektet handler om: bøger!

300 mobile biblioteker

I samarbejde med Biblioteker uden Grænser har UNICEF nemlig distribueret 300 mobile biblioteker i 2012 til børn i sårbare kvarterer som Sadracs. Hver ”Story Box”, som de kaldes, indeholder 100 nøje udvalgte bøger, der er beregnet til at tænde og stimulere børnenes fantasi og kreativitet i weekender og skoleferier.

”De her børn lever isoleret fra resten af samfundet, ja fra hele verden, faktisk”, fortæller en af projektets ansatte; Ronald Mary. Og det er blandt andet det, bøgerne laver om på. Sådan har det netop været for Sadrac, der, før han fik mulighed for at dykke ned i alle herlighederne i en ”Story Box”, aldrig havde tænkt på verden udenfor slumkvarteret. Men det gør han nu – for første gang nogensinde!

Nu drømmer Sadrac om at blive ingeniør

Bøgerne hjælper børnene med at rette deres blik mod resten af verden og giver dem et håb om et andet liv. Og så lærer de at læse, hvilket en stor del af dem ikke kunne før. Og det kan have stor betydning for deres fremtid.
”Hvis du ikke kan læse, kommer du måske med i en bande, får en pistol og gør dårlige ting”, siger Sadrac og fortsætter ”når du har lært at læse, kan du uddanne dig og måske blive til en stor person i fremtiden”.

For Sadrac har bøgerne tændt et nyt håb: ”Jeg vil gerne være ingeniør. For at hjælpe mit land, men også for at hjælpe min familie”, siger han.

Biblioteksbøger giver belastede børn nyt håb